Mensen functioneren het best en zijn het meest betrokken als ze werk doen dat dicht bij hun drijfveren en talenten ligt. Een manier om daar achter te komen is het voeren van ambitiegesprekken. Tijdens deze gesprekken is het als manager van belang om de drijfveren van je medewerker te begrijpen en te benutten. Door drijfveren te identificeren en te benutten, kunnen leidinggevenden en medewerkers:
Het benutten van drijfveren in ambitiegesprekken kan dus een krachtige manier zijn om zowel de individuele groei van medewerkers als de prestaties van de organisatie te stimuleren. In dit artikel lees je meer over het ambitiegesprek.
Drijfveren zijn de interne motivaties en waarden die ons aanzetten tot actie. Ze beïnvloeden ons gedrag, onze keuzes en onze carrièrepaden. Enkele voorbeelden van drijfveren zijn:
Er zijn verschillende manieren om drijfveren te ontdekken. Eén daarvan is de ambitiecheck (download onderaan deze pagina). Vraag aan jouw medewerker om als voorbereiding op jullie gesprek de ambitiecheck in te vullen. De uitkomsten vormen de basis voor het ambitiegesprek en levert waardevolle informatie over wat je medewerker drijft.
Een andere manier om inzicht te krijgen is de TMA methode. Uitgangspunt hierin is, dat wanneer mensen werken vanuit hun talenten en drijfveren je de meeste kans hebt op succes. Je kijkt dus vooral naar wat al aanwezig is bij jouw mensen en daar maak je gebruik van. Mensen komen namelijk vooral in beweging in relatie met dingen die ze kunnen of waarvan ze weten dat ze talent hebben. De volgende stap is dat je competenties kansrijk kunt ontwikkelen vanuit intrinsieke motivatie (= drijfveren en talenten).
Het inzichtelijk maken van de talenten, drijfveren en competenties van de medewerker wordt gedaan met behulp van de TMA® Methode, de Talent Motivatie Analyse. De vragenlijst wordt online ingevuld. De uitkomsten, in de vorm van een rapportage, worden 1 op 1 met jou besproken door de TMA coach.
De talentenanalyse geeft een beschrijving van de persoonlijkheid. Vervolgens wordt inzicht geboden in de drijfveren en talenten. De rapportage vermeldt:
Tevens ontvangt de manager een overzicht van het competentiepotentieel: voor welke competenties heeft jouw medewerker veel, gemiddeld, matig of geen talent. Met behulp van de nabespreking van de TMA talentanalyse krijgt de manager inzicht in drijfveren en talenten van zijn/haar medewerker. Er is dus inzicht in het willen.
De volgende stap is te kijken of de talenten en drijfveren uit de talentenanalyse matchen met de competenties van de huidige/gewenste functie. Met andere woorden: passen de talenten en drijfveren bij de gevraagde competenties die vereist zijn voor de functie. Op basis van de uitkomst voer je als leidinggevende vervolgens een gesprek met je medewerker om te onderzoeken welke drijfveren je verder zou kunnen ontwikkelen en/of versterken. Zo ontstaat een gericht ontwikkelplan.
Ambitiegesprekken in combinatie met het TMA model
Het benutten van drijfveren in ambitiegesprekken kan een krachtige manier zijn om zowel de individuele groei van medewerkers als de prestaties van de organisatie te stimuleren. Door te investeren in deze gesprekken en de drijfveren van medewerkers centraal te stellen, kunnen leidinggevenden een positieve impact hebben op de motivatie, betrokkenheid en uiteindelijk de tevredenheid van hun teamleden. Dit leidt niet alleen tot betere prestaties, maar ook tot een cultuur van groei en ontwikkeling binnen de organisatie.
Ontdek de sleutels tot succesvol leiderschap, krachtige salesstrategieën, persoonlijke groei en meer! Klik hier om te worden geïnspireerd door onze verzameling artikelen.
Laat je inspireren