31 oktober 2016 door Petra Kerrebijn | Gedrag
Hoe kun je je hersenen optimaal laten functioneren, meegaan met veranderingen, creatief zijn en steeds weer nieuwe ideeën genereren? Wat moet je daarvoor doen? Een actieve leefstijl aan de ene kant, maar ook momenten van rust aan de andere kant. Welke delen van de hersenen profiteren daar het meeste van? Professor Dr. Scherder geeft tips over hoe je de kracht van beweging kunt inzetten om het optimale van het brein van mensen te benutten.
De meeste bedrijven vandaag de dag zoeken bij hun mensen naar meer proactief of initiatiefrijk gedrag. Wat heeft dit te maken met bewegen? Scherder legt uit dat het voorste gedeelte van de frontaalkwab de prefrontale cortex is. Dit deel ligt direct achter het voorhoofd en is verantwoordelijk voor cognitieve, emotionele en motivationele processen, zoals plannen, impulsbeheersing en doelgericht handelen. Dit worden ook wel de executieve functies genoemd.
Als je gaat bewegen, krijgen je hersenen meer prikkels. Als je bijvoorbeeld buiten loopt, voel je de wind door je haar, je ziet en hoort dingen om je heen, je voelt je spieren en gewrichten… Dat zijn allemaal prikkels voor de hersenen. Door meer prikkels ontstaat in de hersenen meer grijze stof, waar informatie wordt verwerkt, en worden signalen beter doorgegeven. Bewegen blijkt ook heilzaam bij psychische klachten zoals angst, depressie en stress. Het veroorzaakt onder andere een betere doorbloeding in het brein.
Het advies is om minstens een half uur per dag, minimaal vijf keer per week, matig intensief te bewegen. Dagelijks iets aan beweging doen is beter dan bijvoorbeeld twee keer per week flinke inspanning. Kortom: meer bewegen vergoot de initiatiefrijkheid van je brein!
Tot je 30e ontwikkelt zich dat deel van het brein waar initiatief nemen zit. Daarna wordt het minder. Wanneer je ouder wordt, is juist frequent bewegen nog belangrijker om niet alleen fysiek fit te blijven, maar ook om je brein scherp te houden. Op jongere leeftijd kun je met veel beweging zelfs een ‘reserve’ opbouwen voor later. Actieve jongeren doen het, waarschijnlijk vanwege die reserve, later beter wat betreft cognitieve functies zoals concentratie en onthouden.
Allereerst zou een mens dagelijks minimaal een half uur matig intensief moeten bewegen om überhaupt het brein scherp te houden. Het is ook bewezen dat het beter is voor de productiviteit. Hiermee bedoelt Scherder niet wandelen, maar brisk walking (stevig doorstappen dus). Dus lopende bila’s en meetings, vaker met de trap, etc. Het werkt allemaal mee, maar ook een half uur van de lunchpauze sporten helpt dus mee! Dus bijvoorbeeld sportruimtes binnen een bedrijf om bij gelegenheid te sporten in de pauze is zeer aan te raden.
Daarnaast zouden bedrijven veel meer gebruik kunnen maken van het vergroten van de mental workspace. Zoals Scherder zegt: “Nieuwe dingen en uitdagingen doen, daarmee wordt je brein gedwongen steeds weer moeite te doen. Dat is essentieel om scherp te blijven.” Dus: veranderingen, nieuwe uitdagingen, jobrotatie, lastige vraagstukken om op te lossen.
Het helpt allemaal mee, omdat we anders letterlijk indutten. Je denkt namelijk meer na als je in een veranderende omgeving zit.
Ook is het belangrijk om rustmomenten te nemen. Op rustmomenten reflecteer je en kom je tot slimmere keuzes.
Verder is het belangrijk om niet de hele dag stil te zitten, maar ook tussentijds op te stappen van het bureau. Al is het maar om koffie te halen. Maar ook voorkomen dat je de concentratie verbreekt. Bijvoorbeeld door je e-mail even te laten voor wat het is wanneer je met een ingewikkeld stuk bezig bent. Zoals Scherder aangaf: “Dat gaat ten koste van je productiviteit: het kost gemiddeld 10 minuten voordat je weer op hetzelfde niveau van concentratie bent.” Dat wordt nog een uitdaging vandaag de dag wanneer er van alle kanten prikkels via Social Media op ons afkomen …
Een van de deelnemers gaf aan: “Ik ga voortaan iedere dag lopend een bila met mijn mensen houden.” Een ander gaf een voorbeeld van een bedrijf waarbij op bepaalde dagen de lift niet werkt, zodat mensen de trap moeten nemen. Weer iemand anders gaf aan staand te overleggen. Bij een ander bedrijf staan op de roltrap stickers dat lopen gezonder is.
Veranderen is niet alleen goed voor bedrijven, maar ook goed voor ons mensen in het brein.
Bewegen (minimaal een half uur per dag) houdt ons brein scherp. Onderschat de kracht van beweging niet. Er wordt veel geld geïnvesteerd in allerlei middelen om mensen scherp te houden, terwijl sommige dingen dichterbij liggen dan je denkt.
Fit for the Future: binden, ontwikkelen en groeien in 2025. Meld je kosteloos aan voor de HR-Sessie en kies jouw persoonlijke inspiratie programma.
Meer informatie