Leren is al lang niet meer beperkt tot de muren van een trainingszaal. Met alle technologische- en online leermogelijkheden is ‘altijd en overal leren’ een realiteit. Blended learning, een dynamische combinatie van fysiek en online leren, staat hierbij centraal. Deze benadering biedt medewerkers de vrijheid om op hun eigen tempo en op de plek van hun keuze te leren. Wat maakt blended learning zo krachtig? Ontdek hoe je praktijkgericht leerervaringen, digitale flexibiliteit en de nieuwste AI-technologieën kunt samenbrengen om een unieke leerervaring te creëren.
Blended learning
Het voordeel van blended learning is dat het de voordelen van zowel fysiek als online leren combineert. Door praktische ervaring op te doen en tegelijkertijd toegang te hebben tot een schat aan educatief materiaal, kunnen medewerkers een dieper begrip ontwikkelen van de onderwerpen die zij behandelen in de praktijk. Bovendien stelt blended learning hen in staat om hun leerproces aan te passen aan hun individuele behoeften en leerstijl. Lees het artikel over de verschillende leerstijlen (van Kolb) voor toelichting ervan.
Fysiek leren
Het fysiek leren (klassikaal, coaching, meereizen etc) in blended learning zorgt ervoor dat je daadwerkelijk kunt oefenen op vaardigheden. Je hebt kennis (online) opgedaan en je gaat dit vervolgens toepassen in de praktijk. Of het nu een klantbezoek, meereizen met een collega of tijdens een training is. Door het actief opdoen van ervaring en hier feedback op te krijgen kunnen medewerkers hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen.
Deze vorm van leren wordt vaak als effectief beschouwd omdat het een meer hands-on en interactieve benadering biedt. Medewerkers krijgen de kans om concepten te begrijpen, door deze actief te ervaren en toe te passen. In plaats van alleen maar te luisteren of te lezen. Vergelijk het met topsport. Schaatsers op topniveau, zoals Jutta Leerdam, Kjeld Nuis, Suzanne Schulting, winnen geen titels door over schaatsen te lezen en te praten. Maar door het te doen. Ze blijven oefenen, oefenen en nog meer oefenen.
Voordelen van fysiek leren
Interactie: fysieke leeromgevingen bieden medewerkers de mogelijkheid om direct te communiceren en samen te werken met managers en collega’s, waardoor een actieve en betrokken leerervaring ontstaat.
Praktische toepassing: fysiek leren biedt medewerkers de kans om nieuwe vaardigheden en kennis direct in de praktijk toe te passen, bijvoorbeeld door middel van rollenspellen, simulaties en groepsactiviteiten.
Teambuilding: fysieke leeractiviteiten kunnen bijdragen aan teambuilding en het versterken van de samenwerking tussen collega’s, wat kan leiden tot een verbeterde werkomgeving en productiviteit.
Directe feedback: medewerkers krijgen directe feedback van managers, trainers en collega’s tijdens fysieke trainingen/meereismomenten, waardoor ze hun vaardigheden kunnen verbeteren en eventuele vragen kunnen stellen.
Betere focus: leren in een trainingszaal kan medewerkers helpen om zich beter te concentreren en minder afgeleid te zijn dan bij online leren. Dit draagt bij aan een effectievere leerervaring.
Netwerken: het biedt medewerkers de kans om nieuwe contacten te leggen, relaties op te bouwen en kennis uit te wisselen met collega’s en professionals uit dezelfde sector.
Kortom, fysiek leren biedt een interactieve, praktische en sociaal stimulerende leerervaring, die bijdraagt aan de professionele ontwikkeling en betrokkenheid van jouw mensen.
Doe-tips bij fysiek leren:
Plan een meereismoment met een medewerker of collega.
Organiseer een oefening met een praktijksituatie.
Leer tijdens een klantbezoek: stel een andere vraag, open het gesprek anders of sluit anders af. Bedenk het vooraf.
Beleef voor een dag buurmans baantje. Neem een kijkje in de keuken bij een collega en vertaal dit door naar je eigen werk.
Fysiek leren zit ook in de kleine (coach) momenten. Door jouw professional voorafgaand aan een gesprek een paar gerichte vragen te stellen, laat je hem/haar alvast oefenen op het komende gesprek. Door na afloop te vragen naar de ervaringen laat je jouw mensen groeien.
Online leren
Ook online leren is onderdeel van blended learning. Denk aan het maken van opdrachten, het lezen van teksten, het bekijken van video’s en deelname aan interactieve forums. Veelal is dit verzameld in een digitaal leerplatform. Digitale leerplatforms geven medewerkers toegang tot educatief materiaal en ondersteunende middelen, ongeacht hun locatie of tijdstip. Zorg als werkgever voor een omgeving waar alle kennis gebundeld is en toegankelijk is voor iedereen.
Voordelen van online leren
Flexibiliteit en toegankelijkheid: online leermaterialen zijn over het algemeen gemakkelijk toegankelijk vanaf verschillende locaties, waardoor medewerkers de mogelijkheid hebben om te leren waar en wanneer het ze uitkomt.
Kostenbesparing: online leren kan kostenbesparend zijn doordat het de noodzaak voor reizen, accommodatie en fysieke lesmaterialen kan verminderen.
Diverse leermethoden: online leeromgevingen bieden vaak diverse leermethoden, zoals video’s, interactieve modules en een kennisbank, waardoor medewerkers op verschillende manieren kunnen leren en hun kennis kunnen verdiepen.
Real-time toegang tot informatie: online leerplatforms kunnen medewerkers voorzien van directe toegang tot actuele informatie en bronnen, waardoor ze snel kunnen inspelen op veranderingen en nieuwe ontwikkelingen.
Gepersonaliseerde begeleiding: op het online leerplatform kunnen medewerkers vragen stellen, feedback ontvangen en in contact komen met hun docenten, zelfs als zij zich op afstand bevinden.
Online leren biedt medewerkers flexibele, toegankelijke en diverse mogelijkheden om hun kennis te vergroten en zich professioneel te ontwikkelen.
Doe-tips online leren
Maak online een onboardingprogramma dat iedere medewerker doorloopt bij aanname;
Gebruik materiaal uit de online leeromgeving bij dagopstarten, overleggen, trainingen en gesprekken;
Geef een medewerker een duidelijke opdracht, bijvoorbeeld: “bekijk de video en leg de inhoud ervan morgen uit tijdens de dagopstart”.
AI als toevoeging op blended learning
Het gebruik van AI (Artificial Intelligence) kan een waardevolle aanvulling zijn op blended learning. Sinds de komst van AI wordt leren uitgebreid en zal dat in een kort tempo steeds meer voorkomen. Denk maar aan: gepersonaliseerde begeleiding, directe feedback van een chatbot coach of virtuele assistent, adaptieve leertrajecten of voorspellende analyses.
Voordelen van leren met behulp van AI
Gepersonaliseerd leren: AI kan worden gebruikt om gepersonaliseerde leertrajecten te creëren op basis van de individuele behoeften, leerstijlen en prestaties van medewerkers, waardoor ze relevante en op maat gemaakte leermaterialen ontvangen.
Efficiëntie: AI kan helpen bij het automatiseren van bepaalde leerprocessen, zoals het beoordelen van vaardigheden, het identificeren van leerbehoeften en het aanbevelen van relevante leermaterialen.
Continue feedback: AI kan worden gebruikt om real-time feedback te geven aan medewerkers tijdens hun leertraject, waardoor ze direct inzicht krijgen in hun vooruitgang en waar ze verbetering nodig hebben.
Toegang tot grote hoeveelheden gegevens: chatbots (GPT’s) kunnen grote hoeveelheden gegevens analyseren en interpreteren om trends en patronen te identificeren, waardoor je inzicht kunnen krijgen in de leerbehoefte van medewerkers en de effectiviteit van het leerprogramma’s.
Automatisering van administratieve taken: AI kan helpen bij het automatiseren van administratieve taken zoals planning, rapportage en evaluatie van leerpresentaties, waardoor medewerkers meer tijd kunnen besteden aan daadwerkelijk leren.
Adaptief leren: Door het gebruik van AI kunnen jouw mensen profiteren van een meer gepersonaliseerde, responsieve en effectieve leerervaring, waarbij altijd en overal leren nog meer mogelijkheden biedt.
Al met al kan het gebruik van AI voor leren helpen om de leerervaring van medewerkers te verbeteren, de effectiviteit van trainingsprogramma’s te vergroten en bij te dragen aan de professionele ontwikkeling van jouw mensen.
Doe-tips leren met AI
Organiseer een veilige leeromgeving waar alle kennis bewaard wordt welke door middel van AI gemakkelijk op te vragen is;
Geef ChatGPT een specifieke rol: hierdoor nuanceer je de taak en wordt ChatGPT jouw assistent en sparringpartner.
Laat AI je helpen bij het denken in scenario’s, bijvoorbeeld bij het bezoeken van klanten, het voeren van lastige gesprekken, het oefenen op omgaan met bezwaren en meer. Zorg wel dat je een goede prompt (duidelijke instructie soort klant, branche, wat je verkoopt/adviseert etc) invoert.
Werk een voorstel uit met behulp van AI. Denk bijvoorbeeld aan het maken van afbeeldingen met MidJourney, een kennisbank via SafeGPT of een video met Sora.
Aan de slag?
Voel jij dat je hulp kunt gebruiken bij het inrichten van een leeromgeving waar medewerkers fysiek, online en met behulp van AI ondersteund kunnen worden? Vraag een Intenza professional om je hierbij te voorzien van praktische tips.
Ontdek de sleutels tot succesvol leiderschap, krachtige salesstrategieën, persoonlijke groei en meer! Klik hier om te worden geïnspireerd door onze verzameling artikelen.