Het is de afgelopen jaren niet onopgemerkt gebleven ‘het succes en de ontwikkeling van Kiki Bertens’. Ze werd in 2018 zelfs genomineerd voor sportvrouw van het jaar. Dit is natuurlijk geweldig knap. Het is een combinatie van geluk, fysiek sterk blijven, het hebben en benutten van talent en een enorme bereidheid. Ik hoorde ooit een coach zeggen ‘bereidheid moet je met een grote B opschrijven’.
Inmiddels staat Bertens nummer 8 van de wereld en heeft 8 toernooien gewonnen in 10 finales en veel top tien speelsters verslagen. Mooie statistieken, maar de weg hiernaartoe is lang, emotioneel, zwaar maar mooi geweest zegt ze zelf.
Veel verslaggevers, sportjournalisten en (oud) sporters vragen haar naar het geheim. Haar recept van haar succes en groei. Hierin geeft Kiki aan dat de samenwerking met haar coach Raemon Sluiter een enorme impact op haar groei maar vooral mentale setting heeft gehad. Sinds 2015 werkt ze met hem samen wat eind 2017 leidde tot een enorme clash. Na een pittige en emotionele evaluatie besluiten Bertens en Sluiter toch om samen door te gaan. Tevens geeft ze aan dat de emotionele rollercoaster binnen haar carrière beetje bij beetje verbeterd is door haar coach Raemon Sluiter. “Hij leert het mezelf steeds vaker op te lossen.”
Hij is een oud proftennisser die het als harde werker geschopt heeft tot de 46e plek op de wereldranglijst. Hij won nooit een ATP toernooi maar versloeg vele toppers en piekte in de Davis Cup onder leiding van Tjerk Bogtstra die later ook nog zijn coach was. Hij is een open, enthousiaste, nuchtere en emotionele man. Sluiter is altijd open geweest over zichzelf en heeft geworsteld met een depressie van ongeveer 4 jaar wat hij zelf beschrijft als een hele donkere periode in zijn leven. Ook hoopt de oud-tennisser mensen te helpen door zijn eigen depressie bespreekbaar te maken. “Als ik mijn verhaal vertel, trek ik wellicht iemand over de streep om zijn of haar depressieve gevoelens met anderen te delen.”
Wat kunnen we leren van Raemon Sluiter als Coach?
“Het meest belangrijke is energie, die energie probeer ik te geven en over te dragen. Je kunt het technisch en fysiek zo goed maken als je wilt maar de juiste energie en mindset er niet bij is dan heb je er niet zoveel aan…”
“Doordat mijn techniek zo matig was heb ik me als speler vooral gefocused op mijn tactiek. Ik stop veel tijd in mijn voorbereiding om spelers te analyseren en vervolgens mijn (wedstrijd) plan hierop aan te passen. Dit geeft zoveel rust en zelfvertrouwen.” Leg de focus vooral op wat je voor de wedstrijd doet of je afspraak. Dit is 50% van je succes / resultaat.
“Ik heb mezelf niet altijd als model topsporter gezien. Vooral omdat ik weet hoe het ook niet moet ben ik als coach zoveel scherper. Als coach van Kiki stel ik harde eisen en deze zijn nu van haar zelf geworden.” Het is echt de kracht van het inslijpen en ‘gewenst gedrag continue terug laten komen’.
“Het gaat echt om volledige overgave als coach. Dit verwacht ik ook van Kiki. Mijn kracht is dat ik waak en richting geef aan het proces in haar ontwikkeling. Je kunt het niet loslaten…” De tip is ook dat je er continue op terug moet komen en meten.
De kunst van goede coaching op de baan en in het bedrijfsleven is dat de speler / professional zelf de puzzel oplost en gelooft in de tactiek / aanpak. De eerste vraag die je neer kunt leggen is ‘hoe zou je het zelf aanpakken / wat zou je anders doen…?
Kijk hoe je speler / medewerker zich voelt. Hij of zij moet zich veilig voelen om zich te kunnen uiten. We noemen dit ook wel psychologische veiligheid. En als coach is schakelen binnen diverse settings / situaties een must.
Voorkom zenden als coach…”Hoe minder ik hoef te zeggen, en hoe meer zij zelf met dingen komt, hoe beter het is. Waarschijnlijk voor de wedstrijd, en vooral ook daarna: dat betekent dat het steeds meer van háár wordt. Dat is het belangrijkste.”
“Durf keuzes te maken en absolute focus aan te houden. Kiki speelde in 2018 veel wedstrijden (singel, dubbel en fedcup). Voor 2019 hebben we besloten om minder te dubbelen en de Fed cup over te slaan. Zodoende is haar voorbereiding veel scherper op de sterkere toernooien.” Samenvattend ‘maak keuzes wat zorgt voor focus’.
Zorg voor voldoende reflectie-momenten. Schrijf / spreek uit wat anders moet en creëer inzicht bij verlies (en winst). En dan de volgende dag direct weer aan de slag om beter te worden. Als ook reflectie in de samenwerking. Dit leidt tot verassende inzichten en keuzes.
“Als het in wedstrijden niet loopt met Kiki dan mag ik de baan op voor een peptalk. Ik laat haar kort terugkijken en bepalen wat zou je zelf doen. Ik leg de denkdruk bij haar en vul aan met 1 op 2 kleine maar concrete tips. Ik hou het zo ontzettend simpel.” Ook hier weer keuzes maken.
“Het grote gevaar als coach is alles zelf willen doen. Voor de fysieke ontwikkeling van Kiki is een andere coach aangesteld.” Je zult als coach ook kritisch naar jezelf moeten kijken wat ga ik laten en of wat gaat een ander faciliteren om zo maximaal resultaat en impact te behalen.
In 2018 hebben we besloten om resultaatdoelen uit het raam te gooien wat voor te veel onrust, spanning en onzekerheid zorgde. Proces is het nieuwe toverwoord geworden.” Kortom, niet de resultaten staan centraal wel de weg er naar toe en de resultaten die vervolgens komen.
“Als coach zul je snel en concreet moeten schakelen, hierbij hoort het uitspreken van trots, het complimenteren als het goed gaat en als je verliest maar wel aan het tactische plan het gehouden, Maar ook als het nodig is de knuppel in het hoenderhok gooien.”
Mooie lessen van Raemon Sluiter over coaching die je ook zo in jouw eigen organisatie kunt toepassen. Dit artikel en de coachvoorbeelden is een verzameling van uitspraken van Raemon Sluiter.
Ontdek de sleutels tot succesvol leiderschap, krachtige salesstrategieën, persoonlijke groei en meer! Klik hier om te worden geïnspireerd door onze verzameling artikelen.