+31 (0)165 74 60 15

×
Stephan Smink

31 maart 2025 door Stephan Smink | Leiderschap

Coaching on the Job: Vergroot je Impact met Action Learning in de Praktijk

Als manager heb je vast weleens meegemaakt dat er een verschil zit tussen wat je medewerkers zeggen dat ze doen en wat ze daadwerkelijk doen! Vaak hoor/merk je dat pas achteraf en dat is eigenlijk best jammer. Coaching on the job is een van de beste tools die je kunt benutten om dat verschil voor jezelf inzichtelijk te maken…. in real-time! Door mee te reizen/kijken met je medewerkers ervaar je wat iemand daadwerkelijk doet. Wat gaat al goed en wat kan (nog) beter? Dit stelt je in staat om je medewerkers gericht te coachen en ze te helpen het de volgende keer nog beter te doen.

Wat is Coaching on the Job / Action Learning?

Coaching on the job is het begeleiden en ontwikkelen van medewerkers terwijl ze hun werk uitvoeren. Het gebeurt in de dagelijkse praktijk, tijdens échte situaties, met echte klanten, collega’s of processen. Het maakt leren direct toepasbaar, wat het leerrendement sterk vergroot. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is: je leert het meeste door te doen, te reflecteren en feedback te krijgen op dat moment. In plaats van training in een klaslokaal, vindt de groei plaats on the spot. Dit sluit naadloos aan bij het principe van Action Learning: leren door het oplossen van concrete vraagstukken, waarbij reflectie en begeleiding zorgen voor ontwikkeling. Het is leren met directe impact.

coaching on the job impact

Waarom is coaching on the job zo krachtig?

  1. Real-time feedback
    Medewerkers krijgen directe input op hun gedrag, aanpak of communicatie. Dat zorgt voor een veel snellere leercurve dan wanneer je pas (weken) later feedback geeft in bv. een werkoverleg.
  2. Relevantie = motivatie
    Omdat het plaatsvindt in hun eigen werksituatie, voelt het leerproces relevant. Medewerkers ervaren het als waardevol en praktisch toepasbaar.
  3. Versterkt eigenaarschap
    Coaching on the job vraagt van medewerkers om zelf na te denken over hun gedrag, keuzes en acties. Daardoor groeien zelfinzicht én eigenaarschap.
  4. Ontwikkeling van soft skills
    Juist de vaardigheden die in een training lastig aan te leren zijn — zoals gespreksvaardigheden, luisteren, overtuigen, omgaan met weerstand — komen in live situaties volop aan bod.
  5. De coach leert ook
    Als manager krijg je beter zicht op het gedrag, de mindset en de patronen van je teamleden. Je ontdekt ontwikkelkansen die je anders mogelijk over het hoofd ziet.

Verschil met traditionele coaching

Traditionele coaching Coaching on the job
Vindt vaak plaats op afstand en/of achteraf Vindt plaats in de praktijk, tijdens het werk
Gericht op reflectie over gedrag Gericht op observatie én directe verbetering
Minder context Maximale context en beleving
Langere termijn Korte én langere termijn leeropbrengst

 

Voor wie is het geschikt?

Coaching on the job werkt voor vrijwel elke rol waarin interactie, communicatie of klantgerichtheid centraal staat. Denk aan:

  • Accountmanagers / Sales professionals
  • Teamleiders / Projectleiders
  • Klantcontactmedewerkers
  • Consultants / Adviseurs
  • HR-professionals

De aanpak is schaalbaar, persoonlijk en sluit aan bij de 70-20-10-leerfilosofie: 70% leer je door ervaring, 20% door coaching en feedback, 10% via formele training.

Vergoot je impact bij coaching on the job

Om het rendement van je coaching on the job te maximaliseren kun je o.a. gebruik maken van de Intenza Succesfactor VTA (Voor – Tijdens – Achteraf). Een praktijkvoorbeeld: stel je besluit om mee te reizen met één van je Accountmanagers (AM).

Vooraf

Vraag aan je AM om zich op de afspraak voor te bereiden door de volgende vragen voor zichzelf te beantwoorden. Check voor de afspraak de kwaliteit van zijn/haar voorbereiding. Welke coaching is nog nodig?

  • Doel gesprek (wanneer geslaagd voor de klant? En voor jou?)
  • Inschatting gedrag (zelf en klant)
  • Op welke vragen verwacht de klant een antwoord/reactie?
  • Welke scenario’s heb je voorbereid en hoe ga je erop reageren?
  • Introductie manager (afstemmen hoe je dit doet)
  • Hoe overtref je de verwachtingen van de klant?

Tijdens

Tijdens het gesprek ervaar je wat goed gaat en wat nog beter kan. Zorg ervoor dat je dit na het gesprek kunt reproduceren richting je medewerker. Door de rolverdeling vooraf met de klant af te stemmen (bijv. observator) ben je in staat om tijdens het gesprek alleen aan te vullen/bij te sturen waar nodig.

Achteraf

Je hebt direct na de afspraak een feedbackmoment ingebouwd met je medewerker. Daarbij kun je de volgende structuur hanteren:

  • Hoe heb je als medewerker het gesprek ervaren?
  • Hoe heb je als manager het gesprek ervaren?
  • Wat zag/hoorde ik als manager?
  • Wat ging goed (complimenten)?
  • Wat kan beter (tips)?
  • Vooruitblik: welke actiepunten ga je actief oppakken?
  • Welke hulp/coaching heb je van mij nodig? (indien van toepassing)

Door je medewerkers te stimuleren zich gericht voor te bereiden en achteraf direct feedback te geven op wat goed ging (complimenten!) en wat nog beter kan (tips) vergroot je het rendement van hun afspraken!

action learning

Aanvullende tips

  • Plan de coaching on the job voor jezelf, maar doe het ook onaangekondigd. Want als je altijd vooraf aankondigt dat je meegaat, dan zul je altijd zien dat de voorbereiding perfect is, dat de klant welwillend is, etc. Ongepland meegaan geeft meer zicht op hoe het werkelijk gaat
  • Niet voorbereid, dan niet mee. Steek je tijd als manager in de medewerkers die het verdienen. Niet voorbereiden heeft vaak te maken met een gebrek aan mentaliteit. Geen energie in stoppen dus (wel op een later moment benoemen, bijvoorbeeld in een 1-op-1 overleg)
  • Reis indien mogelijk samen heen en terug naar de afspraak. Daardoor kun je deze tijd ook effectief benutten voor coaching on the job. Bijvoorbeeld om vooraf te checken wat jouw medewerker doet op het moment dat zich verschillende scenario’s bij de klant aan tafel voordoen
  • Doe het niet voor, maar help je medewerker om het beter te doen. Het gaat er niet om dat jouw accountmanager ziet hoe goed jij het als manager zelf doet. Dus laat hem/haar het gesprek voeren. Mocht hij/zij vastlopen, help hem/haar dan weer op de rails. Bijvoorbeeld door aan te geven: “Klant X heb je recent ondersteund met …waardoor ze een forse besparing wisten te realiseren. Interessant om dat voorbeeld ook hier aan tafel eens te delen.”
  • We zijn vaak geneigd om dat wat goed gaat als vanzelfsprekend aan te nemen. Goed om dat ook regelmatig te benoemen. Iedereen vindt het leuk om een compliment te krijgen. Daarom: vier ook de (kleine) successen. Positieve feedback motiveert!

Tot slot

In dit geval is gekozen voor het meereizen met een accountmanager. Natuurlijk kun je coaching on the job ook bij andere rollen/functies inzetten. Bijvoorbeeld door (online) mee te kijken hoe je medewerker zijn/haar teamoverleg voert. Ook dan kun je gebruik maken van VTA om het rendement van je coaching te optimaliseren.

Behalve coaching on the job zijn er uiteraard andere manieren van coaching. Ben je benieuwd hoe Intenza jou kan helpen op het gebied van coaching? Klik dan gerust door voor meer informatie.

Download Checklist coaching on the job

Download de checklist voor Coaching on the job. Hiermee heb je een handig overzicht voor jezelf om direct mee aan de slag te gaan.

Download Coaching on the job

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Word Friend of Intenza

Of je nu wilt uitblinken in Sales, groeien in Leiderschap, of werken aan Persoonlijke effectiviteit – jij kiest het thema dat bij je past.