31 maart 2025 door Stephan Smink | Leiderschap
Als manager heb je vast weleens meegemaakt dat er een verschil zit tussen wat je medewerkers zeggen dat ze doen en wat ze daadwerkelijk doen! Vaak hoor/merk je dat pas achteraf en dat is eigenlijk best jammer. Coaching on the job is een van de beste tools die je kunt benutten om dat verschil voor jezelf inzichtelijk te maken…. in real-time! Door mee te reizen/kijken met je medewerkers ervaar je wat iemand daadwerkelijk doet. Wat gaat al goed en wat kan (nog) beter? Dit stelt je in staat om je medewerkers gericht te coachen en ze te helpen het de volgende keer nog beter te doen.
Coaching on the job is het begeleiden en ontwikkelen van medewerkers terwijl ze hun werk uitvoeren. Het gebeurt in de dagelijkse praktijk, tijdens échte situaties, met echte klanten, collega’s of processen. Het maakt leren direct toepasbaar, wat het leerrendement sterk vergroot. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is: je leert het meeste door te doen, te reflecteren en feedback te krijgen op dat moment. In plaats van training in een klaslokaal, vindt de groei plaats on the spot. Dit sluit naadloos aan bij het principe van Action Learning: leren door het oplossen van concrete vraagstukken, waarbij reflectie en begeleiding zorgen voor ontwikkeling. Het is leren met directe impact.
Traditionele coaching | Coaching on the job |
Vindt vaak plaats op afstand en/of achteraf | Vindt plaats in de praktijk, tijdens het werk |
Gericht op reflectie over gedrag | Gericht op observatie én directe verbetering |
Minder context | Maximale context en beleving |
Langere termijn | Korte én langere termijn leeropbrengst |
Coaching on the job werkt voor vrijwel elke rol waarin interactie, communicatie of klantgerichtheid centraal staat. Denk aan:
De aanpak is schaalbaar, persoonlijk en sluit aan bij de 70-20-10-leerfilosofie: 70% leer je door ervaring, 20% door coaching en feedback, 10% via formele training.
Om het rendement van je coaching on the job te maximaliseren kun je o.a. gebruik maken van de Intenza Succesfactor VTA (Voor – Tijdens – Achteraf). Een praktijkvoorbeeld: stel je besluit om mee te reizen met één van je Accountmanagers (AM).
Vraag aan je AM om zich op de afspraak voor te bereiden door de volgende vragen voor zichzelf te beantwoorden. Check voor de afspraak de kwaliteit van zijn/haar voorbereiding. Welke coaching is nog nodig?
Tijdens het gesprek ervaar je wat goed gaat en wat nog beter kan. Zorg ervoor dat je dit na het gesprek kunt reproduceren richting je medewerker. Door de rolverdeling vooraf met de klant af te stemmen (bijv. observator) ben je in staat om tijdens het gesprek alleen aan te vullen/bij te sturen waar nodig.
Je hebt direct na de afspraak een feedbackmoment ingebouwd met je medewerker. Daarbij kun je de volgende structuur hanteren:
Door je medewerkers te stimuleren zich gericht voor te bereiden en achteraf direct feedback te geven op wat goed ging (complimenten!) en wat nog beter kan (tips) vergroot je het rendement van hun afspraken!
In dit geval is gekozen voor het meereizen met een accountmanager. Natuurlijk kun je coaching on the job ook bij andere rollen/functies inzetten. Bijvoorbeeld door (online) mee te kijken hoe je medewerker zijn/haar teamoverleg voert. Ook dan kun je gebruik maken van VTA om het rendement van je coaching te optimaliseren.
Behalve coaching on the job zijn er uiteraard andere manieren van coaching. Ben je benieuwd hoe Intenza jou kan helpen op het gebied van coaching? Klik dan gerust door voor meer informatie.
Download de checklist voor Coaching on the job. Hiermee heb je een handig overzicht voor jezelf om direct mee aan de slag te gaan.
Of je nu wilt uitblinken in Sales, groeien in Leiderschap, of werken aan Persoonlijke effectiviteit – jij kiest het thema dat bij je past.
Ontdek de sleutels tot succesvol leiderschap, krachtige salesstrategieën, persoonlijke groei en meer! Klik hier om te worden geïnspireerd door onze verzameling artikelen.
Laat je inspireren