+31 (0)165 74 60 15

×
Petra Kerrebijn - Intenza

14 juni 2023 door Petra Kerrebijn | HR

Collateral gains. Lees je het goed?

Jawel … the right people on the bus (Jim Collins Good to Great) ofwel: de vlootschouw is bij lange na niet genoeg om je talenten ook tot bloei te laten komen. Daar komt meer bij kijken. In dit artikel vind je een aantal tips waarmee jij als manager een werkcontext kan creëren waarin je de talenten van je team tot bloei doet komen.

Misschien heb jij zelf ook al mogen ervaren hoe groot de verschillen in de context (lees de werkomgeving, cultuur en aansturing) zijn bij de ene of de andere werkgever. En hoeveel invloed dit kan hebben op je gevoel en je prestaties. Creëer een werkcontext waarin je de talenten van je team tot bloei laat komen. Dat draagt niet alleen bij aan het presteren maar ook aan de binding met je team. En dat is in de huidige krappe arbeidsmarkt geen overbodige luxe.

Hoe creëer jij collateral gains?

Dat kan je doen door aan 4 knoppen te draaien:

1. Vergroot de psychologische veiligheid. 2 praktische tips zijn hier:

  • Ken de kerntalenten van je teamleden en zorg dat zij minimaal 70% bezig zijn met activiteiten die deze talenten aanspreken. Laat je teamleden eens noteren welke taken hieraan voldoen en ga het gesprek aan: hoeveel % van de tijd ben je hiermee bezig en hoe beleef je dit?
  • Besteed aandacht aan de bindingscomponent; voelt iemand zich fijn in het team? Zijn er teammomenten? Hoe is de sfeer? Doen we leuke dingen? Bedenk bijvoorbeeld voor ieder overleg een leuk onderdeel waarin je samen kan lachen. Zie hiervoor ook de blog https://www.intenza.nl/artikelen/hoe-houd-jij-jezelf-en-je-team-positief-en-energiek/

2. De afwegingen die het brein maakt

Wanneer je iemand een taak geeft benut dan de 3 vragen die mensen zichzelf stellen wanneer ze kiezen of en hoe graag ze een taak oppakken:

  • Kan ik dit?
  • Levert het mij iets op?
  • Krijg ik er waardering voor? (Bron Ayzen)

Zorg dus dat je voor alle 3 de vragen ook iets hebt bedacht en ook benadrukt. Doe je dat niet, dan gaan mensen minder gemotiveerd of soms zelfs helemaal niet aan de slag met de taak.

3. Ken en voorkom afbreukmomenten

Wist je bijvoorbeeld dat het 1e halfjaar voor een nieuwe medewerker het grootste afhaakrisico kent? Zij kennen dan hun collega’s nog minder goed waardoor ze minder oxytocine aanmaken. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat iemand zich prettig bij anderen en geaccepteerd voelt. Bovendien is dan ook vaak het Serotonine niveau lager. Deze neurotransmitter geeft ons zelfvertrouwen en presteren een boost. Omdat veel activiteiten nieuw of anders zijn, kan het even duren voordat iemand tot goede prestaties komt. De trots krijgt zo onbedoeld ‘een knauw’. De combi van deze 2 kan zorgen voor onzekerheid en vroegtijdig ‘afhaken’.  Zorg dus voor een goede onboarding, een buddy, veel persoonlijke verbindingsmomentjes met het team, evaluatiemomenten en doseer het leren door het maken van een 100 dagen leerplan met heldere doelen per week. Daarmee maak je het behapbaar.

4. Creëer een leer-mindset in je team.

Deze mindset treffen we vaak aan bij Agile werkende teams. Het is de mindset die niet alleen hoort bij het resultaat maar ook bij experimenteren en evalueren. Of we zijn succesvol (resultaat). Zo niet dan leren we hiervan wat we kunnen veranderen om de volgende keer wel succesvol te zijn. Wat levert dit op? Meer initiatief, durf en binding in je team.

Dat noem ik nou Collateral gains!

Wil je meer hierover weten?

Lees dan deze blog https://www.intenza.nl/artikelen/psychologische-inzichten-bij-teamontwikkeling/ of download hieronder de whitepaper Teamontwikkeling.

Wil je het meteen voelen en ervaren en met praktische tips direct aan de slag? Schrijf je dan in voor de Intenza Management Inspiratie Sessie op 29 juni.

Download Whitepaper Teamontwikkeling

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.