+31 (0)165 74 60 15

×

Gedrag

Ben jij veranderd door de Corona periode? Vroeg mijn vriendin laatst aan mij.

Mooie vraag, waarop niet snel een antwoord te geven is. Daarvoor is inzicht in hoe gedrag ontstaat nodig. Ontelbaar veel studies zijn er naar gedaan, talloze boeken zijn er over verschenen. Fascinerend en intrigerend hoe gedrag ontstaat en wat het teweeg brengt. Waarom doen mensen de dingen die ze doen of juist niet? In deze Corona tip staat Intenza stil bij gedrag.

Wat is gedrag?

Gedrag komt voort uit de competenties die mensen hebben. Vandaar de uitdrukking je bent (in)competent om bepaald gedrag te laten zien. Een competentie is de optelsom van aangeboren elementen zoals persoonlijkheid kenmerken en natuurlijke aanleg en aangeleerde elementen zoals kennis en vaardigheden. Als je gedrag wil veranderen dan is dat meestal een gevolg van het aanleren van kennis en of vaardigheden zodat je andere en nieuwe dingen kunt doen. Persoonlijkheid en aanleg zijn immers een redelijk vast gegeven.

Gedrag: aangeboren en aangeleerd

Met dit inzicht weten we dus ook dat door een training of workshop ons gedrag niet altijd direct verandert. Met het testen en toetsen van zowel de aangeboren als de aangeleerde elementen valt (succesvol) gedrag dus vooraf te voorspellen. Goed om te weten bij het aannemen, selecteren en ontwikkelen van medewerkers.

Gedrag aangeboren en aangeleerd

De context bepaalt ons gedrag

Ook goed om te weten is dat gedrag zich altijd afspeelt in een context (lees omgeving). Die context stuurt dus ons gedrag. Zo wijst onderzoek bijvoorbeeld uit dat psychologische veiligheid de succesfactor is voor teamwork en het geven van feedback. Ook weten we dat werkgeluk de prestaties van medewerkers significant verhoogt.

Drijfveren en gedrag

Naast competenties en omgeving wordt gedrag ook gestuurd door de drijfveren die we als mens hebben. Wil je met je medewerker een goed gesprek over zijn of haar gedrag en het ontwikkelen daarvan, dan is ook inzicht in zijn of haar drijfveren essentieel. Hieronder heb ik ze op een rijtje gezet.

Intellectueel Primaire passie:      Ik wil weten
Doel:                          Het vergaren van kennis, het zoeken naar de objectieve/feitelijke waarheid
Levensmotto:          Ik Denk dus Ik Besta
Praktisch

 

Primaire passie:      Voor wat hoort wat
Doel:                          Mijn investeringen (tijd, geld, energie, moeite, aandacht) terug verdienen. Met rente!
Levensmotto:          Ik Rendeer dus Ik Besta
Esthetisch

 

Primaire passie:      Ik wil ervaren en groeien
Doel:                          Het leven ervaren als een bron van groei, voldoening, balans, expressie en schoonheid
Levensmotto:           Ik Leef dus Ik Besta
Sociaal

 

Primaire passie:      Ik wil onvoorwaardelijk helpen
Doel:                          Het elimineren van pijn, verdriet, haat, de wereld een klein beetje beter maken
Levensmotto:          Ik Help dus Ik Besta
Individualistisch

 

Primaire passie:      Ik wil macht en invloed
Doel:                          Vooruit komen in het leven teneinde invloed uit te kunnen oefenen en mij te laten gelden.
Levensmotto:          Ik Ben Uniek dus Ik Besta
Traditionalistisch

 

Primaire passie:      Ik wil een leidraad in het leven
Doel:                          Het ontdekken van de belangrijke waarden in het leven aan de hand van een wereldomvattend systeem.
Levensmotto:           Ik Geloof dus Ik Besta

 

Onderzoek geeft aan dat bij ieder mens over het algemeen twee drijfveren sterk sturend zijn voor het vertoonde gedrag. Interessant om te weten welke dat zijn bij jezelf en zeker ook in de samenwerking en communicatie met de ander, goed om te weten wat de ander drijft.

Gedrag: de keuze tussen willen en doen

Ons hele leven zijn we bezig met dingen doen. Dingen die we wel willen doen, maar ook dingen die we helemaal niet willen doen. Vaak zijn we ons hiervan erg bewust. Dat belet ons echter niet om toch niet altijd de juiste keuzes te maken of de juiste dingen te doen. Wat zijn dan de juiste keuzes of de juiste dingen? Simpel: dingen die er voor jou en jouw omgeving toe doen. Vanuit je gevoel, je hart gecombineerd met gezond verstand! Eigenlijk kan het heel simpel zijn als je willen en doen combineert.

Niet willen en wel doen = Verminderen of stoppen

Wel willen en wel doen = Verbeteren en excelleren

Niet willen en niet doen = Voorkomen en vermijden

Wel willen en niet doen = Vernieuwen of starten

Dus zei ik ‘ja’ tegen mijn vriendin. Mijn persoonlijkheidskenmerken en mijn drijfveren zijn door de Corona periode niet veranderd. Mijn kennis, inzichten en ervaring wel. Ik ben gezondheid nog meer gaan waarderen en ben nog meer gaan bewegen door veel te wandelen.

Meer weten?

Neem contact met ons op.