12 maart 2024 door Petra Kerrebijn | Leiderschap
Onlangs stelde een leider mij de volgende vraag:
Ik heb een team waarbij ik graag meer eigenaarschap wil zien.
Hoe pak ik dat aan?
Een intrigerende vraag waarbij we tot een ontdekking kwamen die deze leider enorm heeft geholpen…..
Aangezien ‘eigenaarschap’ een vaag begrip is gingen we met elkaar in gesprek.
Ik vroeg hem: wat bedoel je met eigenaarschap? We bleven hangen in andere vage begrippen zoals: pro activiteit, initiatief, verantwoordelijkheid nemen, etc….
Wil je in jouw team ander gedrag zien? Benoem dan het gedrag en koppel dit aan de situatie.
Daarmee maak je het concreet. Een activiteit in een situatie kan je ‘beetpakken’ en dus veranderen, een beschrijving van een begrip niet. Geef antwoord op deze vragen en je maakt het gedrag concreet:
De manager deelde met mij een voorbeeld.
Bij ons is alles een uitzondering.
Situatie: Als ik mensen een opdracht geef (situatie) dan komen ze al snel bij me terug. Als ik dan aangeef dat ik graag hun eigen uitwerking ontvang, krijg ik vaak het antwoord: ja, maar deze situatie is een uitzondering en vraagt om een andere aanpak. Wat ik liever zou zien is dat zij zelf eerst terug gaan naar onze basis afspraken en minimaal 2 oplossingen bedenken, bijvoorbeeld door met een collega te sparren… We bespraken de hamvraag: hoe komt het dat alles ‘een uitzondering’ is? Dat leverde een enorm waardevol inzicht op. Wat bleek? De ‘werkafspraken’ die ooit jaren geleden in dit team waren gemaakt bleken bij een groot deel van het team weggezakt en bij het andere deel niet bekend. Daardoor voelde iedere opdracht alsof er een referentiekader ontbrak. Zoals:
Natuurlijk kan je niet alles vatten onder basis afspraken maar de meest voorkomende situaties wel. |
Een team ontwikkelt zich vaak in 4 fasen (lees ook het artikel over teamontwikkeling versneld groeien in fasen). Onderstaand vind je de fasen en per fase 3 tips die in de praktijk goed blijken te werken:
In deze fase zorg je voor heldere basisafspraken: doelen, werkwijze, samenwerking. Het persoonlijke deel van de basis bestaat uit het elkaar leren kennen als mens.
Een voorbeeld: Stel je merkt dat er regelmatig mensen afwezig zijn bij teamoverleggen. Benoem dan wat in die situatie gewenst gedrag is. Bijvoorbeeld: ook al ben je afwezig, je geeft wel jouw input op jouw actiepunten, dat doe je door middel van een kort filmpje wat je in de groepsapp verspreidt.
In deze fase gaat het team werken met de basisafspraken, evalueren en leren. Daarbij hoort ook reflecteren op de realisatie van de doelen, de samenwerking en de werkwijze.
Dit is de leerfase van het team waarin verbeterinitiatieven centraal staan.
In deze fase gaat het team ook buiten het team delen en leren. Hierin staat ook het delen van best practices centraal.
Vraag dan hieronder de whitepaper Teamontwikkeling aan. Ik wens je een team wat iedere dag beter wordt!
Download Whitepaper Teamontwikkeling
Ontdek de sleutels tot succesvol leiderschap, krachtige salesstrategieën, persoonlijke groei en meer! Klik hier om te worden geïnspireerd door onze verzameling artikelen.
Laat je inspireren