+31 (0)165 74 60 15

×

25 augustus 2014 door Ruud Aben | Leiderschap

Het Nederlands elftal speelde een puik wereldkampioenschap in Brazilië. En dat met een coach van wie werd verwacht dat hij na de eerste ronde al de koffers zou kunnen pakken.

Louis van Gaal toonde echter aan de juiste coach te zijn op het juiste moment. Hij liet vooral zien dat het ook voor een topcoach nodig blijft zich te ontwikkelen. In 2002 toonde Van Gaal zich een wat starre, afstandelijke oefenmeester, toen Nederland zich niet wist te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Zuid-Korea. Nu kregen we een geheel andere Louis van Gaal te zien. Een trainer die de juiste wissels toepaste, de goede tactiek koos en vooral een trainer die een andere relatie had met de spelers. Vriendelijk en toegankelijk. Zelfs de spelersvrouwen en kinderen waren welkom, soms tot 2 uur voor de wedstrijd. Wat kun je nu als leider of manager leren van de stijl en werkwijze van Louis van Gaal?

  • Faciliteer: zorg ervoor dat de omstandigheden om te presteren maximaal zijn.
  • Oefening baart kunst. Het systeem van het Nederlands elftal werd niet gewijzigd: het was 5-3-2 en dat bleef het. Het rotsvaste vertrouwen van de coach in het te volgen systeem sloeg over op de spelers. In een organisatie is het vaak niet anders. Met welke overtuiging kies jij de juiste route? En vooral: hoe standvastig blijf je na een kleine tegenslag?
  • Pas je aan indien nodig: Louis van Gaal realiseerde zich dat zijn stijl van 2002 niet paste in 2014. Hij koos een andere benadering. Op welke momenten doe jij dat als manager? En met welke overtuiging?

De route voor het Nederlands elftal eindigde tegen Argentinië. Wat blijft is de herinnering van de trots waarmee Van Gaal sprak over zijn elftal. Trots zijn op je team, trots zijn op je afdeling. Het maakt veel verschil!