+31 (0)165 74 60 15

×

9 april 2018 door Petra Kerrebijn | Teamontwikkeling

Leren is versnellen! In veel organisaties en (al dan niet zelfsturende) teams worden ervaringen en best practices gedeeld. En toch zijn we vaak teleurgesteld in het resultaat hiervan. Dit kan ook anders! Haal meer uit teamleren en deel best practices. Lees de 6 tips om meer te halen uit het delen van best practices en als team sneller te leren van elkaar en zo te groeien. De tips zijn gebaseerd op de werking van ons brein.

Teamleren Tip 1: Start het leren al voor het deelmoment

  • Laat de teamleden hun vragen over het onderwerp of de case vooraf al aanleveren aan het teamlid dat de best practice toelicht.
  • Leg de case en uitdaging vooraf neer bij het team en laat hen nadenken over de vraag: hoe zou ik dit aanpakken? Op deze manier krijg je meerdere oplossingen in kaart en houdt degene die deelt er ook nog extra ideeën aan over!
  • Brief je collega die de best practice presenteert doelgericht. Dus niet ‘deel je best practice’ en wel ‘wat zijn de 3 belangrijkste tips die je collega’s ook kunnen toepassen?’

Teamleren Tip 2: Activeer het brein van de toehoorders!

  • Geef de luisteraars een opdracht mee. Bijvoorbeeld: na het verhaal van Anneke doen we een rondje waarbij iedereen benoemt welke tips hij meeneemt. Op die manier luistert men actiever.
  • Laat de best practice eigenaar niet zijn verhaal presenteren maar kies een actieve werkvorm. Laat hem of haar bijvoorbeeld interviewen door de overige teamleden.
  • Vraag de luisteraars welke ideeën zij hebben die de ‘best practice deler’ kan benutten.

Teamleren Tip 3: voorkom ‘vage tips’

Stel gerichte ‘hoe vragen’ zoals: hoe heb je de voorbereiding aangepakt om te zorgen dat …? Hoe heb je dit verwoord? Welke bezwaren ben je tegen gekomen en hoe heb je deze overwonnen?

Teamleren Tip 4: Focus op zaken die binnen de invloedsfeer liggen van de mensen

Acties kun je kopiëren, een status niet. Dus zaken als: ‘de relatie is gewoon goed’ of ‘het team draait gewoon goed’ hebben weinig leereffect. Stel dus actievragen als: wat heb je gedaan waardoor de relatie goed is? Of wat zou je andere teams adviseren als hun team nog niet zo goed draait? Hoe kunnen ze dat concreet aanpakken?

Teamleren Tip 5: Stimuleer kopiëren

  • Vaak stellen wij belevingsvragen wanneer we actie willen bereiken. Terwijl een belevingsvraag het brein deactiveert omdat het brein dan in de denkmodus gaat en niet in de actiemodus. Dus in plaats van te vragen: wat vind je hiervan? Kan je beter vragen welke tips ga je toepassen? Of wie is de eerste klant bij wie je dit deze week gaat toepassen?
  • Vraag iedereen om 1 tip te kiezen en laat hen in een volgend teamoverleg terugkoppelen wat dit hen heeft gebracht.
  • Maak duo’s die elkaar coachen in het toepassen van de tips.

Teamleren Tip 6: Organiseer succesanalyse standaard (doet je brein niet!)

Daar waar ons brein wel actief wordt bij tegenslag (waarom lukt dit mij niet?) doet het dat niet bij successen (waarom is dit een succes en vooral: hoe kan ik de succesfactoren komende week 2x zo vaak benutten?). Zorg er daarom voor dat je ieder overleg start met een succesrondje. Dit leidt tot de zogenaamde ‘groene golf’. Met andere woorden: hierdoor komt je brein in de oplossingsmodus waardoor je de rest van het overleg profiteert van meer energie en meer creativiteit!

Meer weten van teamleren of van delen best practices? 
Vraag hier de checklist ‘delen best practices’ aan. Ik wens je veel leermomenten toe!!!

Download gratis

Download gratis de checklist voor het delen van best practices.