5 juli 2023 door Tim van Oosterhout | HR
De term ‘vlootschouw’ komt uit de gouden eeuw. Voordat er een belangrijke zeetocht voor de boeg stond, werd altijd een gestructureerde en efficiënte inspectie gehouden om er zeker van te zijn dat er geen schepen of bemanningsleden ontbraken. En dat was soms elke dag opnieuw. Wat kunnen we hiervan leren? Dat je met regelmaat met een objectieve blik naar je vloot (je mensen) moet kijken, om te kunnen anticiperen op het avontuur van morgen. Wat wij kunnen leren van de Gouden eeuw…De Vlootschouw als sleutel tot succes met het HR3P-MODEL (Human Resources Performance Potentieel Portfolio) van Evers, van Laanen en Sipkens.
Je brengt als leidinggevende met deze vlootschouw methode snel en overzichtelijk in kaart in hoeverre je medewerkers bijdragen aan het succes van de organisatie. En ook bepaal je wat ieders potentieel is. En dat in minder dan 2,5 minuut per medewerker. Dus een team van 10 medewerkers is met 25 minuten “geschouwd”.
Een goede voorbereiding op een strategische personeelsplanning dus. En omdat je dit met regelmaat doet, bijvoorbeeld elk kwartaal, zijn PO gesprekken of performancegesprekken een logisch gevolg. Maar bovendien ben je heel bewust je talenten aan stimuleren en uitdagen, heb je zicht op je groeipotentieel, heb je de juiste waardering voor je stillere “diesels” en stel je de energieverslinders voor de keuze.
In 4 stappen maak je de Vlootschouw compleet met gebruik van de HR3P matrix.
Het model werkt efficiënt en snel. Met de blanco basis kaart, bepaal je eerst op de horizontale lijn hoe tevreden je bent over de prestaties van je teamlid. Houd ook rekening met wat je mag verwachten in relatie tot de senioriteit en ervaringsjaren of opleidingsniveau.
Beslis nu in hoeverre er nog potentiële groei voor die persoon is in de ontwikkeling in de functie, of dat de rek in vermogen of capaciteit erop zit. Of zit er zelfs promotie in op termijn, met de juiste vaardigheden aangeleerd. Of wellicht is de persoon zelfs direct promoveerbaar als de kans zicht voordoet.
STAP 3:
Plot medewerker voor medewerker en plaats ze in het schema.
Lees op de leeswijzer wat de juiste stappen zijn voor de desbetreffende collega.
Energie verslinders: Mensen die deze rol krijgen toebedeeld kosten meer energie, dan ze voor het team opleveren. Het netto-effect van de investering is negatief.
Vraagtekens: Ze zouden beter kunnen functioneren dan ze doen. De vraag is wat er moet gebeuren of veranderen om ze aangehaakt te krijgen aan de prestaties van het team.
Harde Werkers: De harde werkers zijn de kern van het team. Zij laten zien wat het niveau van het team kan en moet zijn.
Rijzende sterren: Dit zijn de medewerkers die zich sneller ontwikkelen dan de gemiddelde medewerker en daarmee langzaam steeds verder boven komen drijven. Deze medewerkers kun je uitdagen en verder ontwikkelen om als kartrekker te gaan dienen.
Talenten: dit zijn de medewerkers die voor het peloton uitgaan. Hen moet je uitdagen om met nieuwe ideeën en inzichten te komen om de groei van de organisatie te versnellen.
Ga er zelf mee aan de slag: download hier je blanco Vlootshouw kaart en je leeswijzer.
Ontdek de sleutels tot succesvol leiderschap, krachtige salesstrategieën, persoonlijke groei en meer! Klik hier om te worden geïnspireerd door onze verzameling artikelen.
Laat je inspireren